Blaty

Blaty kuchenne wykonujemy z następujących materiałów:

  • kamień – do mebli kuchennych stosuje się zazwyczaj blaty wykonane z granitu, ponieważ są najbardziej odporne i giętkie. Im ciemniejszy odcień granitu, tym jest on gęstszy i mniej przesiąkliwy – nasi klienci często wybierają granity typu star galaxy czy nero;
  • konglomeraty – zazwyczaj kwarcowe – zmielony i przetworzony kamień o dużej gęstości;
  • kompozyty – płyty żywiczno-mineralne i zazwyczaj z domieszką akrylu np. Montelli, Corian, Staron, Kerrock. Kompozyty to materiały gładkie i jednolite. Mają dużą odporność na ciepło, są nieprzesiąkliwe i nieprzemakalne. Plastyczność tych materiałów często ułatwia wykonywanie trudnych i nietypowych kuchni;
  • blaty laminowane – zazwyczaj laminat (niecały milimetr wielowarstwowej melaminy) przykleja się do gęstej płyty wiórowej. Na zaobleniu (czole) płyty wiórowej niektórzy producenci stosują MDF np. Egger, Kronopol. Poza blatami tych firm stosujemy też produkty firm: Lupus, Pfleiderer, Kronospan, Lechner, Panelstyl.
Pszczyna, Czechowice, Bielsko… kuchnie na wymiar
z STOKAN Kuchnie-Pro – mierzymy w perfekcję wykonania!